We horen je denken... 1996, bestond internet toen al? Hahaha, écht wel. Op de medische faculteit van het VUmc werd door een aantal medisch studenten een blad uitgegeven over gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, genaamd Primary Health Contact (PHC). We dachten dat het stoffige imago van het blaadje weleens gered zou kunnen worden met een website. Internet was hot en happening, dus dat moest scoren! Het blaadje kreeg de verdiende nieuwe aandacht en we moesten ons verdiepen in het programmeren van websites.
Met twee jaar ervaring aan programmeren in huis begonnen we met ondernemen. Via via werden we gevraagd een voorstel te doen voor de ontwikkeling van de website van de Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (SIGRA). We moesten opboksen tegen de grote jongens. De toenmalige directeur was echter dermate gecharmeerd van ons dat we de opdracht kregen! Ondernemen en studeren, gelukkig was DUO nog niet zo streng met het aantal jaren studiefinanciering in die tijd ;-)
Zoals gezegd dus wat langer dan verwacht maar het theoretisch gedeelte van geneeskunde (destijds doctoraal, nu bachelor) werd afgerond. De meeste van ons gingen co-schappen lopen. Er was eigenlijk nog niets online voor coasistenten. Met onze inmiddels opgedane ervaring besloten we een website op te richten voor, tsja, eigenlijk onszelf. Met het verdiende geld van voorgaande jaren begonnen we co-motions.nl. Niet een heel gek idee, zo bleek later... Binnen een maand hadden we onze eerste adverteerder: DocJob.
"Beste DocJob, helaas bestaan jullie niet meer,
maar wat waren we blij met jullie!"
Co-motions.nl was dus al snel een groot succes. Onze bezoekers bleken echter geen eeuwige co's, maar werden artsen. Die artsen bleven lekker hangen op co-motions.nl. Blijkbaar handige site. Daarop besloten we een site gericht op artsen te lanceren. InDeKliniek.nl was geboren.
Het eerste kaartje, met informatie over het neurologisch onderzoek, werd gepubliceerd op de websites. Een hit zo bleek, binnen no-time werd deze honderden malen gedownload. Daarna volgden snel andere zakkaartjes. Inmiddels zijn de zakkaartjes een begrip op de werkvloer.
Er staan momenteel 67 zakkaartjes online.
Samen goed voor ruim 530.000 downloads.
Meer en meer instellingen klopten bij ons aan om vacatures te mogen plaatsen.
Tijd voor een aparte vacaturesite dachten we.
En zo geschiedde.
Enfin. We hadden dus een site voor coassistenten en voor artsen. Je raadt het al, de medisch studenten voelden zich buitengesloten. Wij zijn de beroerdste niet. Dus, BloodyStudy.nl werd gelanceerd.
Co-motions.nl, BloodyStudy.nl, InDeKliniek.nl. Leuke namen. Allemaal best wel goed bedacht, al zeggen we het zelf, maar ook wij werden digitaal volwassen. De ludieke domeinnamen maakten plaats voor generieke namen. Het was ons uiteindelijk gelukt om Geneeskundestudent.nl, Coassistent.nl, ANIOS.nl, AIOS.nl en MedischSpecialist.nl te verkrijgen. Allemaal aparte sites, maar met een uniforme uitstraling.
Het eerste exemplaar van het medisch notitieboekje rolde van de band. In totaal zijn er tienduizenden exemplaren in omloop. Net zoals onze zakkaartjes is er geen arts te vinden die ons medisch notitieboekje niet kent.
Vanwege de gezamenlijke content, zoals de bekende zakkaartjes, bleek dat de doorstroming tussen de sites niet naar onze wens verliep. De afgestudeerde studenten bleven op Geneeskundestudent.nl hangen, de artsen op Coassistent.nl, enzovoorts. We kwamen toen met het briljante idee (Jaja, we geven onszelf graag schouderklopjes) om alle sites onder te brengen onder één site, één netwerk. Terug weer naar een ludieke naam. Yesculaap.nl verrees uit de digitale hemel.
Yesculaap bestaat 6 jaar. Nou ja, de naam dan. Het netwerk bestaat dus al 16 jaar!
Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen schromen we niet om namen te wijzigen. Verder werden we ook beetje moe van de vraag: Wat betekent Yesculaap dan?
Hadden we eigenlijk ook nooit een goed antwoord op. Gewoon, esculaap met een Y ervoor. Stond wel hip dachten we.
Welnu, de Y heeft inmiddels het digitale nest verlaten.....
Oh ja, we breiden de doelgroep voor de website ook uit naar o.a. verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants.
Waarom? Omdat we dagelijks verzoeken krijgen vanuit deze doelgroep voor toegang tot de website. We meldden het eerder al, we zijn de beroerdste niet.
Yesculaap gaat dus verder als Esculaap. Het heeft 15 jaar geduurd, maar we denken dat we nu voor de komende 15 jaar wel goed zitten!
Ennuh... voor de nitwits: wikipedia.
Het welbekende medisch notitieboekje bestaat 10 jaar en heeft een zeer ingrijpende metamorfose ondergaan. Onder andere is het boekje van ringband naar vertebralissysteem gegaan. Hiermee is het boekje volledig modulair en oneindig navulbaar. Verder kun je aantekeningen maken (en wissen!) met de speciale marker op diverse uitwisbare bladen. Dat maakt het boekje duurzaam en dus zóóóó jaren '20 (van deze eeuw dan hè :-)
Na het verzamelen van honderden vragen van onze bezoekers hebben we een nieuw bordspel ontwikkeld. Het is een mix van Pictionary, Triviant, Party&Co, 30 seconds, en ga zo maar door. Je speelt het spel met minimaal 2 teams van minimaal 2 spelers op een heus spelbord. Nog nooit was het vergaren van medische kennis zo leuk!
Op veler verzoek hebben we de ringband versie weer verkrijgbaar in onze webshop. Deze budgetversie bevat niet standaard de uitgebreide informatie zoals in de luxere versie, maar wél zes insteekhoesjes zodat je zelf de inhoud (met onze zakkaartjes) kunt bepalen. Uiteraard is ook dit boekje volledig uitwisbaar met de meegeleverde marker.
Uiteraard willen we voortdurend blijven vernieuwen, denk bijvoorbeeld aan het laatst toegevoegde onderdelen zoals Anatomie spotten en Medstrijd. Heb jij een tip voor een nieuw onderdeel? Laat het ons hier weten.
Bruikbare tips worden beloond!