Volg ons op Instagram

Medicus Online

Kunnen vitamine D supplementen het risico op kanker verkleinen?

Inleiding

Vitamine D is de verzamelnaam voor een groep vet-oplosbare vitamines. In het lichaam wordt vitamine D in de huid geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht (zoals zonlicht). Het kan ook uit voeding gehaald worden, zoals vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of makreel), maar de meeste voedingsproducten bevatten te weinig vitamine D om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen (2,5-15 microgram per dag, afhankelijk van leeftijd, geslacht en huidskleur). Ter illustratie: om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D te komen, moet je ongeveer twee porties (wilde) zalm eten. Door een gebrek aan zonlicht in de herfst- en wintermaanden wordt er vaak voor gekozen om extra vitamine D in te nemen in de vorm van een supplement.

Vitamine D speelt een cruciale rol in de botgezondheid: een tekort aan deze vitamine kan onder andere leiden tot (versnelde) botontkalking of in het ernstigste geval Engelse ziekte (rachitis). Daarnaast is er de laatste tijd ook veel aandacht voor de rol van vitamine D op het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker. Voor deze veronderstelde gezondheidseffecten bestond lang geen sterk bewijs. In 2018 werd er echter een grote gerandomiseerde klinische studie gepubliceerd die hier meer uitsluitsel over gaf. In dit artikel vatten wij de belangrijkste bevindingen van deze studie samen. We richten ons daarbij specifiek op de invloed van vitamine D op het voorkomen van kanker.

Lees hier het uitgebreide artikel op Medicus Online

Infographic

medicus online

Bekijk ook

img

De invloed van cafeïne op sportprestaties

Lees verder
img

Zijn eiwitsupplementen gunstig voor spiermassa?

Lees verder
img

Wat is de invloed van melk op de botgezondheid?

Lees verder
img

Is teveel sporten gevaarlijk voor het hart en de bloedvaten?

Lees verder
img

Welke invloed heeft melk op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten?

Lees verder
img

Wat is het effect van gelatine op peesklachten?

Lees verder
img

Wat is het effect van (kortdurend) vasten op de gezondheid?

Lees verder
img

Verhoogt de consumptie van melk het risico op kanker en sterfte in het algemeen?

Lees verder
img

Het opbouwen van sporten na corona

Lees verder
img

Verlagen omega 3-vetzuren het risico op hart- en vaatziekten?

Lees verder
img

Kunnen vitamine D supplementen het risico op hart- en vaatziekten verlagen?

Lees verder
img

Alcohol: Bij welke hoeveelheid wordt het ongezond?

Lees verder
img

Het effect van vitamine D bij sporters

Lees verder
img

Het effect van alcoholvrij bier op onze gezondheid

Lees verder
img

Veroorzaakt het eten van zout hart- en vaatziekten?

Lees verder